wtorek, 28 grudnia 2010

Kuchnia - GORĄCA CZEKOLADA

Jest pewna rzecz, która pieści prawie wszystkie moje zmysły. Delektuję się smakiem, podniecam zapachem, a nawet mój wzrok jest upojony. Szczególnie teraz w takie długie zimowe wieczory, kiedy za oknem pada śnieg i bierze lekki mróz. Rozpalam wtedy w kominku, biorę książkę i odpływam w krainę zapomnienia, właśnie z kubkiem gorącej czekolady. 


Składniki
  • 0,5  litra mleka
  • 1 laska wanilii, pocięta
  • 1 laska cynamonu
  • 3⁄4 łyżeczki (3,5 g) ziarenek czarnego pieprzu
  • 200 g pokruszonej czekolady najlepiej gorzkiej 70%

    Przygotowanie
    Doprowadzić mleko z przyprawami do wrzenia (nie dopuścić do gotowania mleka). Dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i odczekać około 20 minut, aby mieszanka nabrała aromatu przypraw. Odcedzić i podgrzać przed podaniem. Warto poświecić te 30 minut na przygotowanie, bo smak i zapach warty jest grzechu...

    1 komentarz: